|
-
1/2 kg liszt
-
25 dkg vaj vagy margarin
-
2 egész tojás
-
5 dkg porcukor
-
2 dkg élesztő
-
kb. 0,5 dl tej
-
csipet só
Az élesztőt langyos tejjel és 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkásra akarjuk készíteni akkor téglalap alakúra nyújtjuk 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre fektetjük, tetejét egész tojással, és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz márványos a mintája! Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, nehogy felrepedjen, és forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk!
Diótöltelék:
-
30 dkg dióbél
-
20 dkg porcukor
-
10 dkg finom édes morzsa
-
10 dkg mazsola
-
3 dl víz
A vízből és a cukorból sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
Máktöltelék:
-
30 dkg darált mák
-
20 dkg cukor
-
3 dl tej
-
1 csomag vaniliás cukor
-
reszelt citromhéj
-
5 dkg dara
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot.
Zserbó
Hozzávalók:
-
50 dkg liszt
-
25 dkg vaj
-
6 dkg porcukor
-
1,5 dkg élesztő
-
1 dl tej
-
2 db tojássárgája
-
reszelt citromhéj
-
fél csomag vaníliás cukor
Töltelék:
-
birsalmalekvár
-
20 dkg darált dió
-
15 dkg porcukor
-
csokoládé
-
kevés olaj
-
rum
Elkészítése:
A töltelékhez a darált diót és a porcukrot összekeverjük. Adható hozzá mazsola is.
Az élesztőt a hideg tejben elkeverjük. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a porcukrot, az ízesítő anyagokat, tojássárgákat valamint a élesztős-tejes keveréket. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, fóliával csomagolva hűtőben pihentetjük 1 órán át.
Három részre osztjuk, kinyújtjuk a lapokat, tepsibe tesszük az egyiket. Lekenjük a felforrósított lekvár felével, ráhalmozzuk a diótöltelék felét, kevés rummal meglocsoljuk, majd jöhet még egy tésztalap. A töltést megismételjük, majd betakarjuk a süteményt a harmadik lappal.
Villával megszurkáljuk, sütjük 190 fokon. Teljesen kihűtjük, majd átfordítjuk, és vízgőz felett, kevés olajjal elkevert olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Linzer
Töltelék - máz
-
50 dkg barack lekvár/ dzsem (ízlés szerinti)
-
15 dkg tortabevonó
-
5 dkg porcukor
-
elkészítés
-
A hozzávalókból linzertésztát gyúrunk, 3-4 mm vastagra nyújtjuk, majd kör alakúra és virágformára szaggatjuk.
-
Sütés 180 fokon, pár perc alatt megsütjük, sütőpapírral bélelt tepsiben.
Töltelék - máz
-
Majd a kisült és kihűlt süteményeket -ízlés szerint- lekvárral kettőt-kettőt összeragasztunk.
-
Az islereket csokimázzal vonjuk be (a tortabevonót felmelegítjük), a linzereket porcukorral szórjuk meg.
-
Jól záródó dobozban sokáig eláll.
Hókifli
Hozzávalók 50 db kiflihez:
500 g finomliszt
250 g vaj
175 g tejföl
egy csipet só
kb. 300 g bármilyen lekvár
vaníliás porcukor
1. A vajat felkockázzuk, elmorzsoljuk a liszttel és sózzuk.
2. Hozzáadjuk a tejfölt és egyneműre gyúrjuk.
3. A tésztánkat fóliába tekerve tegyük néhány órára a hűtőbe.
4. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
5. A tésztát lisztezett felületen 1-2 mm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk tetszőleges méretű kör alakú kiszúróval (én 6-7 cm-es átmérővel dolgoztam).
6. Mindegyik kör közepére rakunk egy kis kanálnyi lekvárt, feltekerjük, majd kifli alakot formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
7. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük őket és még forrón vaníliás porcukorba hempergetjük a kifliket.
| |